Klopski z pomuchla

Województwo: 

Pomorskie

Kategoria: 

  • Produkty rybołówstwa

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Duża ilość ryb, różnorodność gatunków, łatwość i powszechność ich połowu, sprawiły, że na Pomorzu stały się one bardzo popularnym składnikiem codziennego i odświętnego pożywienia. W kuchni kaszubskiej wykorzystywało się wszystkie gatunki i przyrządzano je na wiele różnych sposobów. Pospolitą i często spotykaną rybą na terenach Kaszub był i jest dorsz – kaszubski „pomuchel” (Kaszëbsczi pòmùchel). W dawnych czasach dorsze rzadko gościły na stołach, a według informacji W. Niemiec popyt na nie zwiększył się dopiero po wojnie. Suszone, solone w beczkach lub wędzone jadano na zimno z chlebem. Gotowano z nich również wspaniałe zupy, zapiekano, duszono, smakowicie przyrządzano dorszowe wątróbki (W. Niemiec, „O tim jak przóde lat Kaszëbi warzële”, Władysławowo 2004). Urozmaicaniem potraw z dorsza jest sporządzanie rozmaitych rybnych kotletów oraz klopsików podawanych ze smakowitymi sosami. W opracowaniu pt. „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska” autorstwa Z. Przybylaka przedstawiony został dokładny sposób przygotowania klopsików z dorsza. W. Niemiec, B. Ditrich i Z. Przybylak podają, że do zmielonego mięsa dodawano surowy boczek lub słoninę, odrobinę bułki i przyprawy. Następnie formowano kulki i gotowano, a na wywarze przyrządzano sosy o smakach zależnych od upodobania gospodyni. Klopsiki z pomuchla jedzono na ciepło z ziemniakami lub na zimno z chlebem.
Treść pochodzi ze strony:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-trady...