Śliwowica (mirabelka)

Województwo: 

Podlaskie

Kategoria: 

  • Napoje

Do źródeł pisanych, które wspominają o wytwarzaniu napojów alkoholowych na terenie Zambrowa, należy publikacja Józefa Stanisława Mroczka pt. „Zambrów zarys dziejów”. W rozdziale drugim niniejszej książki czytamy, iż „Produkcją piwa zajmowali się nie tylko karczmarze, lecz i dość licznie ogrodnicy i niektórzy kmiecie, często także handlujący; dla przykładu – w Woli Zambrowskiej nie było karczmy, niemniej jednak »czterech kmieci warzyło piwo«… . Na podstawie danych z lustracji z XVI w. produkcję wódki wykonano po raz pierwszy w 1552 r., a w 1578 r. wyprodukowano sześć garnców gorzałki”. Mieszkańcy regionu pamiętają, jak ich dziadowie kontynuowali tradycję, wytwarzając napój alkoholowy na bazie śliwek rosnących w okolicznych sadach i ogrodach. Przepis na wytwarzanie nalewki ze śliwek zachował się dzięki kursom kulinarnym prowadzonym w latach 1936-1960 w okolicach Zambrowa. Zapiski osoby, która prowadziła wówczas zajęcia, przetrwały do dzisiaj.

Treść pochodzi ze strony:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-trady...