Szynka pieczona w chlebie

Województwo: 

Mazowieckie

Kategoria: 

  • Produkty mięsne

Szynka pieczona w chlebie to produkt charakterystyczny dla regionu Mazowsza północno-zachodniego. Dawniej określany terminem Mazowsza Ciechanowskiego i Zawkrza. Produkt ten charakterystyczny był dla kuchni drobnoszlacheckiej i przygotowywany najczęściej na Święta Wielkiej Nocy. Do przygotowania szynki pieczonej w chlebie używano wyłącznie ciasta chlebowego żytniego, którego zakwas chlebowy przenikał do szynki dając jej specyficzny i unikalny aromat i smak. „Zamarynowaną wcześniej i natartą przyprawami wieprzową szynkę z kością oblepiano grubą warstwą ciasta chlebowego i wsuwano w brytfannie do nagrzanego pieca. Po upieczeniu i wyjęciu z pieca należało całość ostudzić, po czym rozbić skorupę ze spieczonego (często spalonego) ciasta i wyjąć szynkę gotową do spożycia na zimno” (Tomasz Czerwiński, „Pożywienie ludności wiejskiej na północnym Mazowszu u schyłku XIX i w XX wieku”, Ciechanów 2008). Dawniej szynki pieczone były w piecach chlebowych, zaś obecnie w związku z nowoczesną technologią w piekarnikach.
Treść pochodzi ze strony:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-trady...