Schab tradycyjny słubicki

Województwo: 

Lubuskie

Kategoria: 

  • Produkty mięsne

Receptura oraz metoda produkcji schabu została przywieziona przez polską ludność Kresów Wschodnich przesiedloną na ziemie lubuskie w XIX wieku. Kontynuowali kulinarne tradycje i przekazywali je z pokolenia na pokolenie. Mięso na schab słubicki pozyskiwany jest głównie ze świń rasy Polskiej Białej Zwisłouchej od hodowców z terenów ziemi lubuskiej. Sposób przygotowania schabu słubickiego jest bardzo pracochłonny oraz czasochłonny i z tego powodu przygotowywany jest głównie podczas wielkich uroczystości takich jak Święta Bożego Narodzenia czy wesela. Na początku należy przygotować odpowiedni kawałek schabu bez kości i zamarynować. Bardzo ważną czynnością jest rozdrobnienie i posiekanie przypraw: czosnku, majeranku, pieprzu przed rozpoczęciem marynowania, co wpływa na charakterystyczny dla schabu aromat. Dodatkowo specyficzny smak schab uzyskuje poprzez wędzenie w zimnym dymie, drewnem starych odmian jabłoni lub śliwy. Ponadto proces wędzenia wydłuża świeżość, podkreśla barwę oraz zapach schabu. Mieszkańcy powiatu słubickiego w wywiadach etnograficznych podkreślają, że dzięki starej recepturze oraz zachowaniu niezmiennej od ponad 60 lat metodzie produkcji schab tradycyjny słubicki zdobył uznanie konsumentów na ziemi lubuskiej.
Treść pochodzi ze strony:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-trady...