Zupa Cebulowa z Goraja

Województwo: 

Lubelskie

Kategoria: 

  • Gotowe dania i potrawy

Pierwsze wzmianki o miejscowości Goraj położonej na Lubelszczyźnie pojawiły się już w 1377 roku, kiedy to z nadania króla Ludwika Węgierskiego ziemie te zajął Dymitr z Klecia, później nazywany Dymitrem z Goraja. Zgodnie z „Kroniką sławnego Królestwa Polskiego” Jana Długosza w bitwie pod Grunwaldem sprzed kilkuset lat brał udział Aleksander, bratanek Dymitra Gorajskiego, walcząc w trzeciej przybocznej chorągwi królewskiej. Stąd też Goraj, jako jedyna miejscowość w powiecie, związany jest bezpośrednio z wydarzeniami z 15 lipca 1410 roku. Zupa cebulowa z Goraja to danie, które łączy niepowtarzalny smak i zapach z tradycją związaną z uprawą, handlem i gotowaniem potraw z cebuli przez poprzednie i obecne pokolenia Gorajaków. Przygotowywana jest na naturalnych produktach roślinnych i kościach wieprzowych. Jej niezwykły aromat uzyskiwany jest dzięki dużej ilości użytych warzyw takich jak: cebula, marchew, pietruszka, seler. Pierwsze wzmianki o przygotowywaniu zupy cebulowej w Goraju pojawiły się odkąd zamieszkały na tych terenach rodziny żydowskie. Opisane to zostało w XVII wieku między innymi w powieści noblisty Isaaca Bashevisa Singera „Szatan w Goraju”, gdzie przedstawione zostały czasy najazdu na miejscowość Kozaków w czasie powstania Chmielnickiego. Koszerne posiłki miejscowych Żydów sprawiały, że popyt na cebulę dostarczaną przez miejscową ludność rósł. Stąd do dnia dzisiejszego mieszkańców Goraja i okolicznego Zastawia określa się mianem Cebularzy. Zupę cebulową z Goraja podaje się z grzankami z chleba żytniego, który wcześniej kroi się w drobną kostkę i krótko smaży na patelni z dodatkiem oleju. O popularności zupy cebulowej z Goraja świadczą liczne wzmianki w prasie, telewizji czy radiu, a także organizowane regionalne imprezy, np. „Święto cebuli” i wprowadzanie jej do menu przez lubelskich restauratorów.
Treść pochodzi ze strony:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-trady...