Mięso w kawałkach niemczańskie domowe

Województwo: 

Dolnośląskie

Kategoria: 

  • Produkty mięsne

Tradycja konserwacji mięsa w słoikach jest znana i stosowana od początku XX wieku. W Niemczy produkuje się mięso zgodnie z recepturą mającą swoje źródło w tradycji konserwacji mięsa w słoikach z okolic Wołynia. W skład produktu wchodzą różne rodzaje mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek, boczek oraz polędwiczki wieprzowe) krojonego w kawałki, które są marynowane na sucho przyprawami przez okres czterech dni, a następnie doprawiane solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Dzięki trzykrotnej pasteryzacji mięso nie ulega zepsuciu i przez pół roku zachowuje wszystkie walory smakowe. Może być spożywane zarówno na zimno jak i na ciepło. Od ponad 50 lat mięso w kawałkach jest znaną i cenioną potrawą mięsną na terenie Dolnego Śląska.
Charakterystyczny dla mięsa wieprzowego – pasteryzowanego z jego wyraźnym aromatem oraz zapachem przypraw (pieprz, świeży czosnek, zioła).
Treść pochodzi ze strony:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-trady...