Karpatka

Kategoria: 

  • Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Karpatka – wyrób cukierniczy w postaci dwóch warstw ciasta przełożonych kremem budyniowym.
Bazą karpatki jest ciasto parzone, przygotowywane z wsypywanej na gorącą wodę mąki wraz z rozpuszczonym tłuszczem. Do wystudzonej masy należy wbić jaja i całość dokładnie wymieszać. Ciasto, mające konsystencję gęstej śmietany, piecze się w bardzo gorącym piekarniku (200 °C). Podczas pieczenia zyskuje ono pofałdowaną, nieregularną powierzchnię kojarzącą się z górami – stąd nazwa. W niektórych przepisach jako warstwę spodnią stosuje się ciasto kruche, które po upieczeniu jest płaskie – taki wyrób wygląda estetyczniej i jest wygodniejszy w krojeniu.
Ciasto przekłada się kremem budyniowym sporządzanym z utartych z cukrem żółtek jaj wymieszanych z mąką pszenną i ziemniaczaną, zalanych wrzącą wodą lub mlekiem i zagotowanych.
Gotową karpatkę najczęściej posypuje się cukrem pudrem.

Treść pochodzi z wikipedi.