Chleb prądnicki

Kategoria: 

  • Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb prądnicki produkowany był we wsiach nad rzeką Prądnik – w Prądniku Czerwonym i Białym od XIV w. Rzeka w dawnych czasach używana była jako napęd młynów wodnych mielących mąkę. Najstarszy dokument w którym wspominany jest chleb prądnicki do akt nadania z 1421 r., w którym Albert biskup krakowski nadaje swojemu kucharzowi dwa źrebia ziemi na Prądniku i zobowiązuje go do pieczenia chleba na użytek biskupa.
Przywileju króla Jana Olbrachta z 26 maja 1496 nadawał piekarzom m.in. z Prądnika prawo sprzedaży chleba w Krakowie raz w tygodniu, w czasie targu odbywającego się we wtorek. Piekarze nie mieszkający w Krakowie mieli ograniczony zakres sprzedaży i produkcji pieczywa, pełne prawa handlowe uzyskali dopiero w 1785. Wsie Prądnik Czerwony i Biały zostały włączone w obręb Krakowa 1 kwietnia 1910.
Do początków XX wieku chleb prądnicki cieszył się dużą popularnością, jednak w czasach PRL niemal zaprzestano jego produkcji. W tych czasach kupić go można było tylko na targu w Kleparzu. Produkcję wznowiono po 1989 r. W 2004 chleb prądnicki został nagrodzony w konkursie "Małopolski Smak", natomiast w 2005 jego producent otrzymał nominację Marszałka Województwa Małopolskiego do tytułu "Polski Producent Żywności 2005". W lipcu 2010 chleb prądnicki został zgłoszony do kategorii Chronione Oznaczenie Geograficzne, będącej formą ochrony pochodzenia i jakości produktów Unii Europejskiej. W marcu 2011 Komisja Europejska wpisała chleb prądnicki do rejestru produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym.

Chleb prądnicki – tradycyjny chleb żytni, wytwarzany w Krakowie. Produkowany jest w formie dużych (nawet do 14 kg) bochenków. Jest produktem o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej.

Chleb prądnicki jest chlebem ciemnym, wytwarzanym na dojrzałym kwasie żytnim. Produkowany jest w dwóch kształtach – owalnym i okrągłym. Bochenki owalne można kupić w wadze 14 lub 4,5 kg i o wielkości odpowiednio 95 – 100 cm lub 60 – 65 cm. Chleb okrągły ma 4,5 kg i średnicę 45 – 50 cm. Chleb ma kolor ciemny i obsypany jest otrębami żytnimi. Wykonany jest z mąki żytniej i pszennej, gotowanych ziemniaków, otrąb żytnich i świeżych drożdży.

Chleb ten zachowuje świeżość nawet do dwóch tygodni. Jego cechą szczególną jest dojrzewanie po upieczeniu – pełny smak osiąga dzień po ukończeniu wypieku.
Informacje pochodzą ze strony:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chleb_pr%C4%85dnicki